Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Przepis na kakaowe ciastka owsiane

Przepis na kakaowe ciastka owsiane Kakaowe ciastka owsiane mają same zalety. Są proste w wykonaniu (przygotowanie powinno zamknąć się w około 15-20 minutach), są tanie a na dodatek smaczne i zdrowe. Składniki 1/2 kostki masła 1-1 i 1/2 szklanki cukru 6 łyżek mleka 3 łyżki kakao 2-2 i 1/2 szklanki płatków owsianych  Ciastka owsiane - fot. Michał Drzonek  Wykonanie Roztapiamy masło w garnku na wolnym ogniu. Dodajemy cukier, około półtorej szklanki. Mieszamy do utarcia z masłem. Gdy masa będzie już jednolita, dodajemy mleko, a następnie kakao. W momencie, gdy masa zaczyna się gotować dodajemy płatki owsiane i intensywnie mieszamy. Wykładamy łyżką tak przygotowaną masę na papier do pieczenia, formując małe ciastka. Pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygną, ciastka będą gotowe. Smacznego! Przeczytaj też przepis na proste i smaczne ciasto kakaowe - ambasadora!

Przepis na ciasto kakaowe - ambasadora

Przepis na ciasto kakaowe - ambasadora


Ambasadora znają i lubią chyba wszyscy. Ciasto to jest smaczne, na dodatek proste i niezbyt czasochłonne. Wykonanie go nie powinno zabrać dużo czasu. W maksymalnie 90 minut od rozpoczęcia powinniśmy móc się już nim zajadać.

Składniki:



Na ciasto:

  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2-3 łyżki kakao
  • 4-5 jajek
  • 2 i 1/2 szklanki mąki (wrocławska, poznańska lub inna tego rodzaju) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na polewę:


  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao











Wykonanie:


Na małym ogniu w garnku roztapiamy masło (lub margarynę). Dodajemy cukier i mieszamy, aż do utarcia cukru. Masa powinna mieć maksymalnie gładką strukturę. Dodajemy 1/2 szklanki wody. Kiedy masa zaczyna się gotować, dodajemy 2 lub 3 łyżki kakao. Intensywnie mieszamy przez chwilę, odstawiamy z ognia i zostawiamy masę do ostygnięcia.

Gdy ta ostygnie, dodajemy 4-5 jajek oraz cały czas mieszając stopniowo wsypujemy mąkę. Do ostatniej porcji mąki dodajemy również 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wsypujemy i mieszamy ciasto. Na uprzednio przygotowaną blachę wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza na około 30-35 minut. Warto sprawdzić przed upływem tego czasu czy ciasto jest gotowe, wbijając w nie na przykład wykałaczkę. Jeśli na niej zostaną cząstki ciasta, oznaczać to będzie, że jest ono jeszcze nieupieczone.

Jeśli chcemy również zrobić polewę, należy: roztapiając w garnku pół kostki masła (lub margaryny) dodać i utrzeć pół szklanki cukru. Następnie dodajemy 2 łyżki wody, a na sam koniec 2 łyżki kakao. Gdy polewa zaczyna się gotować, odstawiamy ją z ognia i pokrywamy nią ciasto. Na polewę można posypać jeszcze np. wiórki kokosowe.

Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty